Angstbegeleiding

Wij bieden u de mogelijkheid om de eerste afspraak plaats te laten vinden in onze consultkamer zonder de ‘angstaanjagende’ tandartsstoel en zonder instrumenten. Doel van dit eerste gesprek is om kennis te maken met Nico en al uw vragen, wensen en angsten te bespreken. Schrijf eventueel vooraf uw vragen op, zodat u zeker weet dat u niks vergeet te vragen. Ook is het belangrijk om te achterhalen waar u het meest bang voor bent: voor het geluid van de boor, pijn, benauwd worden, niet begrepen worden, de controle kwijtraken?
Stap voor stap zoeken we vervolgens gezamenlijk naar de beste manier om met uw angst om te gaan. Mogelijk kan lachgas u tijdens de behandeling helpen om uw angst te dempen. In de consultkamer informeert Nico u hierover en laat u desgewenst kennismaken met het neusmasker waarmee u het lachgas inhaleert.
De vervolgafspraak vindt plaats in de behandelkamer. Er worden dan röntgenfoto’s gemaakt om te bepalen welke tandheelkundige behandeling nodig is. Op grond van deze röntgenfoto’s wordt het behandelplan besproken en de begroting met u doorgenomen. Dit overleg kan desgewenst weer in de consultkamer plaatsvinden.

Lachgas

Als blijkt dat bij u de drempel erg hoog is om in de tandartsstoel te gaan zitten en te kunnen ontspannen, gebruiken wij lachgas. Lachgas is een vorm van inhalatie sedatie ook wel ‘roesje’ genoemd. Lachgas dempt uw angst en geeft u een ontspannen en dromerig gevoel. Ook kan lachgas toegepast worden bij een extreme kokhalsneiging. Het voordeel van lachgas is dat het veilig is en goed te doseren. Na een aantal behandelingen wordt het gebruik ervan afgebouwd. Dan blijkt immers dat het gebruik van lachgas steeds meer overbodig wordt, omdat u (weer) vertrouwen krijgt in de tandarts.

Bij TANDZORG.NL hebben we een lachgasteam dat gespecialiseerd is in het begeleiden van angstige cliënten. Het team bestaat uit tandarts Nico Holtrop en speciaal opgeleide assistenten Kate Bijloo en Alina Semenova.

Nico Holtrop

“Bij TANDZORG.NL zie ik het als uitdaging om mensen die absoluut niet op de stoel durven plaats te nemen toch weer met vertrouwen in de stoel te laten zitten. Dit kost veel tijd en maak ik er graag voor vrij. Sinds 2009 werk ik bij TANDZORG.NL en al vrij snel had ik door dat mijn talenten liggen bij het begeleiden van mensen met angst voor de tandarts. Daarom heb ik bij Eelco Hakman stage gelopen en veel geleerd over de psychodiagnostiek in de tandheelkunde. Ik ga als volgt te werk: we spreken met elkaar af, zo gewenst in een spreekkamer zonder tandartsstoel, en we bespreken uw wensen. Na een kort mondonderzoek bespreek ik in grote lijnen het behandelplan en vooral hoe deze uitgevoerd wordt. Vaak kies ik om lachgas te gebruiken als er sprake is van angst voor de tandarts of bij heftige kokhalsneiging. Lachgas is een soort narcose gas en heeft een dempende werking op angst en heeft ook een lichte verdoving als effect. Ik weet hoe moeilijk de stap is voor iemand om weer naar de tandarts te gaan na lange tijd. Schaamte en onzekerheid kunnen daarbij een grote rol spelen. Om die reden zie ik het als doel u weer zonder schaamte te kunnen laten lachen.”

Afspraak

Op het inschrijfformulier kunt u aangeven dat u angstig bent. Bij vraag of opmerking kunt u eventueel vermelden dat u het kennismakingsgesprek in de consultkamer wilt laten plaatsvinden.

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met ons receptieteam op 0104361604.

Kosten

De codes die eventueel worden gebruikt voor het eerste bezoek zijn:
C11 €22,91 Periodieke controle
X10 €16,88 Kleine röntgenfoto

Nota’s van uw behandeling dienen direct aan de balie afgerekend te worden per pin of eventueel contant. Dit overzicht is slechts een indicatie gezien iedere patiënt een eigen behandeling behoeft, waardoor kosten per patiënt kunnen verschillen. Prijzen zijn volgens de Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), geldend vanaf: 01-01-2021 tot en met 31-12-2021. Meer informatie over kosten kunt u vinden op www.mondzorgkosten.nl.

Tips

Tips om tandartsangst al op jonge leeftijd te voorkomen
• Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts.
• Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders of verzorgers tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen zij meer zelfvertrouwen.
• Blijft u er als ouder of verzorger bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes zoals: “je voelt absoluut niks”. Als het dan toch pijn doet, kan een kind zich verraden voelen en verliest een kind het vertrouwen in de tandarts.
• Bent u als ouder/voogd zelf ook bang voor de tandarts? Laat dan iemand anders uw kind begeleiden bij het tandartsbezoek. Angst wordt namelijk makkelijk overgedragen.

Tips voor mensen met tandartsangst die wel durven
• Het is goed te realiseren dat de tandheelkundige technieken en behandelingen de laatste jaren enorm veranderd zijn. De spookverhalen uit uw jeugd zijn verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.
• Als u bang bent voor een behandeling, praat er dan over met uw tandarts. Hiervoor is wederzijds vertrouwen tussen u en uw tandarts uiteraard belangrijk. U kunt bij ons rekenen op begrip voor uw angst. Desgewenst of indien nodig plannen wij extra tijd voor u in.
• Laat u vooraf goed informeren over het soort behandeling dat u te wachten staat, over wat er gaat gebeuren, welke stappen en waarom. Heeft u angst voor pijn, sta er dan op dat u verdoofd wordt.
• Iedereen heeft behoefte aan een zekere mate van controle. Spreek met uw tandarts een stopteken af, zoals uw hand opsteken. Belangrijk is dat u de regie houdt en weet dat u elk moment een stopsignaal kan geven.

Tips voor mensen met tandartsangst die niet durven
• Vraag een familielid/vriend/kennis u te begeleiden. Een paar nachten slecht slapen voor een afspraak maakt u wat verzwakt en dan kan uw begeleider u helpen met vervoer en vragen stellen.
• Laat een bezoek niet te lang wachten. Vaak is de toestand van uw gebit helemaal niet zo erg als u denkt.
• Als u uiteindelijk onder behandeling gaat, plan dan om de week een afspraak om zo een regelmaat te krijgen. Na meerdere afspraken zult u merken dat uw angst al afneemt.

Angstbegeleiding
Ongeveer 40 procent van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn voor een tandartsbezoek en tandartsbehandeling. Zo’n 12 procent is zelfs zeer angstig. Behoort u tot deze groep, dan is het goed te weten dat onze tandarts Nico Holtrop uw angst (en die van uw kinderen) kan verminderen.
Door:
Lachgassedatie
Al vele jaren maakt tandarts Nico Holtrop voor het behandelen van, onder andere, angstige patiënten gebruik van lachgassedatie. Hierbij ademt de patiënt via een neusmasker een mengsel van zuurstof en lachgas in voor een geruststellende en kalmerende (sederende) werking.
Door:
Implantaat
Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van gedeeltelijk en volledig onbetande patiënten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan.
Door:
Cosmetisch consult
Veel mensen vinden het uiterlijk van hun gebit belangrijk, wij ook. Bij TANDZORG.NL creëren we graag samen met u, uw persoonlijk ideale glimlach op een tandheelkundig verantwoorde manier.
Door:
Bleken
Voor het bleken van uw gebit maken wij gebruik van bleeklepels (thuisbleken). Het resultaat van bleken hangt af van de basiskleur van uw tanden.
Door:
Facings
Wilt u een mooi, regelmatig gebit en is een beugel in uw geval geen optie, dan is een facing een goed alternatief. Met een facing kunnen we de vorm of kleur van uw tanden aanpassen.
Door:
Spleetje tussen de tanden
Een diasteem (extra ruimte tussen twee of meer tanden) ervaren de meeste mensen als storend tussen de twee voortanden in de bovenkaak.
Door:
Mondzorg voor kinderen
Bij TANDZORG.NL vinden wij het belangrijk uw kind van jongs af aan te begeleiden en om samen met de ouders/verzorgers te streven naar een gezonde kindermond.
Door:
Mondhygiëne
In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond. Dit wordt tandplaque genoemd. Als tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, wordt het tandsteen en kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan.
Door:
Periodieke controle
Tijdens de periodieke gebitscontrole beoordeelt de tandarts de gezondheid van uw mond.
Door:
Vulling
TANDZORG.NL maakt voor het vullen van gaatjes of het repareren van vullingen in de meeste gevallen gebruik van composiet.
Door:
Sealen
Sealen is een preventieve en pijnloze behandeling voor jong en oud, die de kiezen op die plaatsen afdekt waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes.
Door:
Extractie
Extractie is het officiële woord voor het trekken van tanden of kiezen. Als het technisch en financieel enigszins mogelijk is, richt TANDZORG.NL zich in eerste instantie op het herstel en behoud van uw eigen gebit.
Door:
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een kanaal: het zenuw- of wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit weefsel onherstelbaar beschadigd is, bijvoorbeeld na een ongeval, of ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.
Door:
Brug
Een brug verbindt gebitselementen over een ontbrekende tand of kies heen, of over meerdere ontbrekende tanden of kiezen en wordt vastgezet op ‘pijlers’. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Door:
Kroon
Door slijtage, ongevallen of tandbederf kan een kies of tand moeten worden vervangen door een kroon. Een kroon is een kapje van porselein dat we over een afgeslepen tand of kies aanbrengen en is bedoeld als duurzame vervanging van de tand of kies.
Door:
Prothese
Is uw bestaande prothese aan vervanging toe? Onze klinisch prothese technici, Jane Simin of Ron van Kooten maken samen met u een prothese van hoogwaardige kwaliteit die geheel afgestemd is op uw wensen.
Door:
Gebitsbeschermers
Tijdens contactsporten en sommige balsporten is het nodig de tanden te beschermen tegen impact. De 'kant en klaar' bitjes die in de winkel te verkrijgen zijn, bieden onvoldoende bescherming vanwege de slechte pasvorm. Belangrijk is een goede aansluiting, strak rondom de tanden en deels over het tandvlees (immers onder het tandvlees liggen de wortels van de tanden), dit zorgt voor een betere bescherming.
Door:
Voedingsdeskundige
Voeding speelt een belangrijke rol bij zowel ziekte als gezondheid. Een gezond voedingspatroon is nodig om gezond te blijven, of om klachten bij ziekte te verminderen.
Door: