Als ik iets warms/kouds eet/drink doen mijn tanden en kiezen pijn. Kan dit kwaad?
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van tanden en kiezen die gevoelig zijn voor warm en/of koud. Meest voorkomende oorzaak is het blootliggen van tandhalzen. Dit is redelijk onschuldig en komt vaak voor. Door teruggetrokken tandvlees kan het tandbeen bloot komen te liggen. Dit kan zorgen voor gevoeligheid, vaak bij koude dranken. Een andere mogelijkheid kan zijn dat de zenuw van een tand of kies is geïrriteerd of ontstoken. Deze kan dan overgevoelig zijn voor warm en/of kou. Soms is het dan nodig een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met TANDZORG.NL.

Er is een stuk van mijn tand of kies afgebroken. Moet ik hiervoor langskomen?
Hoewel een afgebroken tand of kies niet altijd zorgt voor pijnklachten is het wel van belang de situatie zo snel mogelijk te laten beoordelen door een van onze tandartsen. Op een consult kunnen we beoordelen wat de beste behandeling is.

Er is een stuk van mijn kroon/vulling afgebroken/mijn kroon is eruit gevallen. Kan dit gerepareerd worden?
Om een goede inschatting van de situatie te kunnen maken is het van belang dat u een afspraak maakt op de eerst volgende werkdag. We kunnen dan beoordelen wat nodig is om de kroon terug te plaatsen/de vulling te repareren. Indien mogelijk plaatsen wij de kroon in dezelfde zitting weer terug. Dit geldt ook voor kleine reparaties aan kiezen en/of vullingen. Het kan nodig zijn dat er meer tijd nodig is voor het herstel. Er wordt dan direct met u een nieuwe afspraak ingepland.

Er is een tand of kies getrokken en ik heb last van nabloedingen. Is dit normaal?
Na het trekken van een tand of kies is het normaal dat de wond de eerste 24 uur lichtjes na kan bloeden. Het speeksel kan daarbij rood of roze zijn gekleurd. Hoewel het er misschien wat eng uitziet is een nabloeding zelden gevaarlijk. Om de wondgenezing zo optimaal mogelijk te laten verlopen mag u de mond de eerste 24 uur NIET spoelen. U kunt hiermee de bloedprop die in de wond ontstaat los spoelen. Dit zorgt ervoor dat de wond langer blijft nabloeden. Raak de wond niet aan maar maak van dubbelgevouwen gazen of schone zak- of theedoek een rol van circa 1 of 2 cm. Deze plaatst u op de wond en bijt hier gedurende een uur stevig op dicht. Het is hierbij van belang de mond tussendoor niet te openen of de gazen/doek te vervangen. Pijnstillers die (acetyl)salicylzuur bevatten (bv Aspirine), roken en consumeren van alcohol kunnen de bloedstolling vertragen.

Er is een tand of kies getrokken en de kant waar getrokken is gaat erg opzwellen. Hoort dat bij de behandeling?
Nadat er een tand of kies is getrokken kan er een aantal dagen sprake zijn van zwelling. Dit is vaker het geval bij het chirurgisch verwijderen (bij de kaakchirurg) van verstandskiezen. De zwelling neemt meestal vanzelf weer af. Heeft u naast de zwelling nog andere klachten zoals bijvoorbeeld koorts, pijn, een beperkte mondopening, last met slikken/ademhalen dan kunt u het beste contact opnemen met TANDZORG.NL. Wij zijn ook buiten openingstijden bereikbaar voor overleg.

Mijn prothese is gebroken. Kan ik deze bij TANDZORG.NL laten repareren?
Wanneer uw prothese is gebroken, kunt u het beste contact opnemen met ons tandtechnisch laboratorium, Tandzorglab, op 010-3118040. Ons prothetisch team beoordeelt waarom uw prothese is gebroken en kan uw prothese repareren.