Verschillende implantaten

De meeste implantaten hebben de vorm van een cilinder of een schroef. Dit titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien. Dit proces wordt osseointegratie genoemd. Van veel implantaten is het titanium oppervlak ruwer gemaakt, wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten.

De lengte en doorsnede van het implantaat zal gekozen worden aan de hand van de hoeveelheid beschikbaar bot, maar tevens zal de implantoloog of MKA-chirurg de diameter laten afhangen van het te vervangen gebitselement. Een ondersnijtand zal met een smal implantaat vervangen moeten worden en een kies zal idealiter met een breder implantaat vervangen worden. Mocht de breedte van de kaakwal niet voldoende zijn dan bestaan er nog mogelijkheden om deze te verbreden. Over het algemeen hebben de implantaten een doorsnede tussen de 3 en 6 mm en de lengten variëren ongeveer tussen de 6 en 16 mm. De MKA-chirurg maakt een keuze onder andere gebaseerd op de vorm van de kaak en de te vervaardigen kroon of prothese. Het tandheelkundige implantaat wordt in het bot gezet waarna er bot tegenaan groeit, zodat het echt vast zit in het bot (osseointegratie). Deze periode varieert van 6 weken tot 6 maanden. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het bot. Uw behandelaar bepaalt hoe lang deze periode dient te zijn. Na deze periode kan een kroon, brug of prothese worden gemaakt op het implantaat.

 

 

Behandeling

De behandeling bestaat uit een aantal fases. Allereerst zal worden begonnen met het onderzoek en bespreken van het mogelijke behandelplan, in de volgende fase kunnen de implantaten operatief worden ingebracht. Indien noodzakelijk zal na het vastgroeien een tweede ingreep volgen om het implantaat ‘boven het tandvlees’ te halen (tweede fase ingreep). In de laatste fase wordt de constructie, bijv. een kroon of brug op de implantaten, gemaakt. Meestal kan de behandeling onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Soms wordt 1 uur voor de ingreep al medicijnen gegeven of voorgeschreven. Dit kan zijn een spoelmiddel, pijnstilling of antibiotica. Er wordt een opening gemaakt in het tandvlees, zodat de kaakchirurg bij het bot kan komen. Vaak is het nodig dat het bot wordt glad gemaakt. Daarna wordt de plaats bepaald waar de implantaten moeten komen. Vervolgens wordt met diverse boortjes ruimte gemaakt in het bot. Het implantaat kan er daarna ingezet worden, soms wordt het geschroefd en soms getikt. Daarna wordt de wond gehecht. Daarna kunt u weer naar huis. Meestal zult u een recept spoelmiddel en pijnstilling mee krijgen. Soms zijn de implantaten direct zichtbaar in de mond. In sommige gevallen zijn de implantaten volledig door tandvlees bedekt. In dat geval is een tweede ingreep nodig om de implantaten zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het soort implantaat dat gebruikt wordt en de plaats waar het implantaat geplaatst wordt.

Wanneer worden implantaten geplaatst

Als de eigen tanden en kiezen inclusief de wortel niet (meer) aanwezig zijn kan gedacht worden aan het toepassen van implantaten. Enkele voorbeelden zijn: na een ongeval, na ontstekingen, bij gedeeltelijk- of volledig loszittend kunstgebit. Samen met uw behandelaar moet u overleggen of implantaten een goede oplossing voor u zijn. Er moet zowel voldoende hoogte en breedte zijn van het bot om een implantaat te kunnen plaatsen. Uw behandelaar kan dit voor u nagaan onder andere door röntgenfoto’ s. Als er onvoldoende bot aanwezig is kunnen implantaten niet zonder meer geplaatst worden. Indien onvoldoende bot aanwezig is betekent dit overigens niet dat implantaten niet mogelijk zijn. Er kan bot worden aangebracht, soms in een aparte operatie.

Hoe succesvol zijn implantaten

Indien voldoende bot aanwezig is, van goede kwaliteit, zijn implantaten, met name in de onderkaak, succesvol in meer dan 95% van de gevallen. Indien onvoldoende bot aanwezig is en er daarom bot aangebracht dient te worden is het succes-percentage geringer. Het is tevens gebleken dat bij rokers het succespercentage duidelijk minder is.

Informatie

Voor meer informatie en de kosten of het inplannen van een consult afspraak kunt u contact opnemen met het secretariaat van Tandzorg Chirurgie op 010-7600757.

Alle behandelingen onder één dak

Implantaat
Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van gedeeltelijk en volledig onbetande patiënten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan.
Door:
Bleken
Voor het bleken van uw gebit maken wij gebruik van bleeklepels (thuisbleken). Het resultaat van bleken hangt af van de basiskleur van uw tanden.
Door:
Cosmetisch consult
Veel mensen vinden het uiterlijk van hun gebit belangrijk, wij ook. Bij TANDZORG.NL creëren we graag samen met u, uw persoonlijk ideale glimlach op een tandheelkundig verantwoorde manier.
Door:
Spleetje tussen de tanden
Een diasteem (extra ruimte tussen twee of meer tanden) ervaren de meeste mensen als storend tussen de twee voortanden in de bovenkaak.
Door:
Facings
Wilt u een mooi, regelmatig gebit en is een beugel in uw geval geen optie, dan is een facing een goed alternatief. Met een facing kunnen we de vorm of kleur van uw tanden aanpassen.
Door:
Mondzorg voor kinderen
Bij TANDZORG.NL vinden wij het belangrijk uw kind van jongs af aan te begeleiden en om samen met de ouders/verzorgers te streven naar een gezonde kindermond.
Door:
Mondhygiëne
In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond. Dit wordt tandplaque genoemd. Als tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, wordt het tandsteen en kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan.
Door:
Periodieke controle
Tijdens de periodieke gebitscontrole beoordeelt de tandarts de gezondheid van uw mond.
Door:
Vulling
TANDZORG.NL maakt voor het vullen van gaatjes of het repareren van vullingen in de meeste gevallen gebruik van composiet.
Door:
Sealen
Sealen is een preventieve en pijnloze behandeling voor jong en oud, die de kiezen op die plaatsen afdekt waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes.
Door:
Extractie
Extractie is het officiële woord voor het trekken van tanden of kiezen. Als het technisch en financieel enigszins mogelijk is, richt TANDZORG.NL zich in eerste instantie op het herstel en behoud van uw eigen gebit.
Door:
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een kanaal: het zenuw- of wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit weefsel onherstelbaar beschadigd is, bijvoorbeeld na een ongeval, of ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.
Door:
Brug
Een brug verbindt gebitselementen over een ontbrekende tand of kies heen, of over meerdere ontbrekende tanden of kiezen en wordt vastgezet op ‘pijlers’. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Door:
Kroon
Door slijtage, ongevallen of tandbederf kan een kies of tand moeten worden vervangen door een kroon. Een kroon is een kapje van porselein dat we over een afgeslepen tand of kies aanbrengen en is bedoeld als duurzame vervanging van de tand of kies.
Door:
Prothese
Is uw bestaande prothese aan vervanging toe? Onze klinisch prothese technici, Jane Simin of Ron van Kooten maken samen met u een prothese van hoogwaardige kwaliteit die geheel afgestemd is op uw wensen.
Door:
Gebitsbeschermers
Tijdens contactsporten en sommige balsporten is het nodig de tanden te beschermen tegen impact. De 'kant en klaar' bitjes die in de winkel te verkrijgen zijn, bieden onvoldoende bescherming vanwege de slechte pasvorm. Belangrijk is een goede aansluiting, strak rondom de tanden en deels over het tandvlees (immers onder het tandvlees liggen de wortels van de tanden), dit zorgt voor een betere bescherming.
Door: