Gingivitis en Parodontitis

Het komt voor dat de manier waarop u uw gebit verzorgt onvoldoende effectief is voor het verwijderen van alle tandplaque. Het kan ook zijn dat bepaalde gebieden in de mond voor u lastig te bereiken zijn. Daarom is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist of (paro) preventie assistent noodzakelijk om tijdig problemen in de mond te signaleren en te laten behandelen. Een goede mondhygiëne is namelijk niet alleen belangrijk voor uw gebit en een gezonde mond, maar ook voor uw algehele gezondheid.

Gingivitis
De overgang van tandvlees naar tanden of kiezen is een belangrijk aandachtspunt bij de gebitsverzorging. Daar kan zich namelijk tandplaque ophopen, waardoor het tandvlees ontstoken kan raken. Bacteriën tasten de vezels aan waarmee uw tanden vastzitten in het kaakbot. Het tandvlees wordt rood en ziet er opgezwollen uit. Wanneer u poetst of erop drukt, gaat het tandvlees bloeden. Deze ontsteking van uw tandvlees heet gingivitis.

Parodontitis
Als u gingivitis niet laat behandelen, kan parodontitis, een ernstiger vorm van tandvleesziekte ontstaan: de vezels waarmee de tanden vastzitten in het kaakbot gaan daadwerkelijk kapot. De ontstane ruimtes tussen tandvlees en kaakbot (pockets) vullen zich met tandplaque en tandsteen. Tanden of kiezen kunnen gaan loszitten. Ze kunnen uitvallen of ze moeten getrokken worden omdat hun fundament is aangetast.

Behandeling

Bij TANDZORG.NL proberen wij zo goed mogelijk de zorg voor uw tandvlees bij de juiste behandelaar neer te leggen. In het geval van een ernstige tandvleesontsteking, veel botafbraak en veel tandsteen verwijzen wij u naar één van onze mondhygiënisten. Als het accent van de behandeling voornamelijk ligt op de juiste mondhygiëne-instructie om gaatjes, tandvleesziektes en botafbraak te voorkomen, krijgt u een afspraak bij één van onze (paro) preventie assistenten. Onze behandelaars kijken samen met u waar de probleemgebieden zijn en geven u uitgebreid instructie in het schoonmaken van uw tanden en kiezen en de ruimtes daartussen.

Voor een bezoek aan onze behandelaars van de afdeling mondhygiëne heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt rechtstreeks bij ons een afspraak maken voor een behandeling. Indien uw tandarts geen behandelaar is in onze praktijk is het belangrijk om eerder gemaakte röntgenfoto’s en de behandelhistorie bij de tandarts en/of de vorige mondhygiënist op te vragen. Neem deze gegevens voor het eerste bezoek aan onze mondhygiënist mee of laat deze opsturen per post of per mail naar TANDZORG.NL .

Laser

TANDZORG.NL werkt al sinds 2002 met de Genius laser. Voor de behandeling van parodontitis wordt deze laser ter aanvulling gebruikt voor het verwijderen en doden van bacteriën die zich tussen de tand en het tandvlees bevinden. Ook wordt de laser gebruikt voor het opruimen van het ontstoken weefsel wat de genezing van het tandvlees bevordert. Kenmerken van ontstoken tandvlees zoals bloeden en zwelling nemen daarbij af. In de pocket verbrijzelt de laser het tandsteen waardoor het makkelijker verwijderd kan worden. Daarnaast kunnen we met de laser ook een koortslip en aften in een vroeg stadium sneller laten genezen. Tot slot wordt de laser ook toegepast bij de behandeling van ernstig gevoelige tandhalzen. Voor het gebruik van de laser zelf is vaak geen verdoving nodig. Dit zorgt voor minder ongemak voor u als patiënt.

Behandelaar

Mondhygiënist
Als er bij u de tandvleesziektes gingivitis of parodontitis is geconstateerd, is een behandeling bij de mondhygiënist nodig. De mondhygiënist zal eerst een meting doen om te onderzoeken hoeveel ruimte er is ontstaan tussen uw tandvlees en de tandhals, de zogenaamde “pocket”. De bevindingen worden in kaart gebracht in een parodontiumstatus. Aan de hand van deze status stelt de mondhygiënist samen met u een behandelplan op met de kosten. Zo weet u hoeveel afspraken u nodig heeft om uw pockets te laten reinigen zodat op den duur uw tandvlees weer strak om uw tanden komt te zitten.

Tijdens deze initiële behandelingen zullen de tandwortels, desgewenst onder verdoving, schoon en glad gemaakt worden eventueel mede met behulp van onze laser. Na drie maanden zal uw tandvlees opnieuw beoordeeld worden met een meting van uw pockets. U blijft gemiddeld elke 4 maanden terugkomen om de pockets te laten reinigen tot het tandvlees weer strak om de hals zit. Is uw tandvlees na een behandeling door de mondhygiënist hersteld, dan kunt u voor een vervolgafspraak weer terecht bij één van onze paro preventie assistenten.

Een mondhygiënist is een hbo opgeleide paramedicus en heeft preventieve taken (gericht op het voorkomen) en curatieve taken (gericht op genezing) op het gebied van tandvleesontsteking. Onze mondhygiënisten zijn lid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Mondhygiënisten en zijn ingeschreven in het Diplomaregister.

Paro Preventie Assisitent
De behandeling bij de paro preventie assistenten lijkt op die bij de mondhygiënist, alleen is deze minder intensief. De paro preventie assistent controleert uw tandvlees en reinigt uw gebit. Ook kan de paro preventie assistent een tandvleesonderzoek uitvoeren voor het maken van een parodontiumstatus. Zo nodig past zij ook de laserbehandeling toe.

De paro preventie assistenten bij TANDZORG.NL zijn ten eerste in het bezit van een officieel diploma preventie assistent van de ACTA en hebben nu enige jaren ervaring met het behandelen van cliënten met tandvleesproblemen. Daarnaast zijn ze in het bezit van een officieel diploma voor Paro Preventie Assistent van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Dat betekent dat ze bekwaam en bevoegd zijn om meer te doen dan een preventie assistent.

Preventie Assistent
Onze preventie assistenten leggen uit hoe u uw gebit in topconditie kunt houden. Bovendien verwijderen ze aanslag, tandplak en tandsteen voor het behoud van een gezond en sterk fundament van uw gebit.

De preventie assistenten van TANDZORG.NL hebben bij ACTA Dental Education een officiële KNMT-cursus preventie assistent gevolgd. Zo voldoen zij aan de strengste eisen.

Afspraak

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met ons receptieteam op 0104361604.

 

Kosten

De codes die voor de behandelingen kunnen worden gebruikt zijn:
Preventieve Mondzorg (M)
M01 €15,78 Preventieve voorlichting en/of instructie per 5 minuten
M02 €15,78 Consult voor evaluatie van preventie per 5 minuten
M03 €15,78 Gebitsreiniging per 5 minuten
M30 €7,04 Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen van een medicament, zoals fluoride- of chloorhexidine producten/preparaten
M32 €21,12 Eenvoudig bacteriologisch onderzoek
M40 €17,60 Fluoridebehandeling per kaak

Verdoving (A)
A10 €17,60 Geleidings- en/of infiltratie verdoving
A15 €9,15 Oppervlakte verdoving

Tandvleesbehandelingen (T)
T012 €204,16 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus
T021 €38,02 Grondig reinigen wortel, complex, per element
T022 €28,16 Grondig reinigen wortel, standaard, per element
T032 €126,72 Herbeoordeling met parodontiumstatus, na tandvleesbehandeling
T033 €77,44 Bespreken vervolgtraject na herbeoordeling
T042 €107,01 Consult parodontale nazorg
T043 €142,21 Uitgebreid consult parodontale nazorg
T044 €189,38 Complex consult parodontale nazorg
T163 €76,03 Toepassing lokaal medicament
T161 €49,28 Bacteriologisch onderzoek ten behoeve van tandvleesbehandeling
T162 €95,05 Behandeling tandvleesabces
T165 €70,40 Uitgebreide voedingsanalyse

Voor alle nota’s geldt dat deze na de behandeling aan de balie per pin of eventueel contact dienen te worden voldaan. Dit overzicht is slechts een indicatie gezien iedere patiënt een eigen behandeling behoeft, waardoor kosten per patiënt kunnen verschillen. Prijzen zijn volgens de Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), geldend vanaf: 01-01-2024 tot en met 31-12-2024. Meer informatie over kosten kunt u vinden op www.mondzorgkosten.nl.

 

Alle behandelingen onder één dak

Implantaat
Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van gedeeltelijk en volledig onbetande patiënten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan.
Door:
Mondhygiëne
In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond. Dit wordt tandplaque genoemd. Als tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, wordt het tandsteen en kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan.
Door:
Brug
Een brug verbindt gebitselementen over een ontbrekende tand of kies heen, of over meerdere ontbrekende tanden of kiezen en wordt vastgezet op ‘pijlers’. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Door:
Kroon
Door slijtage, ongevallen of tandbederf kan een kies of tand moeten worden vervangen door een kroon. Een kroon is een kapje van porselein dat we over een afgeslepen tand of kies aanbrengen en is bedoeld als duurzame vervanging van de tand of kies.
Door:
Prothese
Is uw bestaande prothese aan vervanging toe? Onze klinisch prothese technici, Jane Simin of Ron van Kooten maken samen met u een prothese van hoogwaardige kwaliteit die geheel afgestemd is op uw wensen.
Door:
Gebitsbeschermers
Tijdens contactsporten en sommige balsporten is het nodig de tanden te beschermen tegen impact. De 'kant en klaar' bitjes die in de winkel te verkrijgen zijn, bieden onvoldoende bescherming vanwege de slechte pasvorm. Belangrijk is een goede aansluiting, strak rondom de tanden en deels over het tandvlees (immers onder het tandvlees liggen de wortels van de tanden), dit zorgt voor een betere bescherming.
Door:
Bleken
Voor het bleken van uw gebit maken wij gebruik van bleeklepels (thuisbleken). Het resultaat van bleken hangt af van de basiskleur van uw tanden.
Door:
Cosmetisch consult
Veel mensen vinden het uiterlijk van hun gebit belangrijk, wij ook. Bij TANDZORG.NL creëren we graag samen met u, uw persoonlijk ideale glimlach op een tandheelkundig verantwoorde manier.
Door:
Spleetje tussen de tanden
Een diasteem (extra ruimte tussen twee of meer tanden) ervaren de meeste mensen als storend tussen de twee voortanden in de bovenkaak.
Door:
Facings
Wilt u een mooi, regelmatig gebit en is een beugel in uw geval geen optie, dan is een facing een goed alternatief. Met een facing kunnen we de vorm of kleur van uw tanden aanpassen.
Door:
Mondzorg voor kinderen
Bij TANDZORG.NL vinden wij het belangrijk uw kind van jongs af aan te begeleiden en om samen met de ouders/verzorgers te streven naar een gezonde kindermond.
Door:
Periodieke controle
Tijdens de periodieke gebitscontrole beoordeelt de tandarts de gezondheid van uw mond.
Door:
Vulling
TANDZORG.NL maakt voor het vullen van gaatjes of het repareren van vullingen in de meeste gevallen gebruik van composiet.
Door:
Sealen
Sealen is een preventieve en pijnloze behandeling voor jong en oud, die de kiezen op die plaatsen afdekt waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes.
Door:
Extractie
Extractie is het officiële woord voor het trekken van tanden of kiezen. Als het technisch en financieel enigszins mogelijk is, richt TANDZORG.NL zich in eerste instantie op het herstel en behoud van uw eigen gebit.
Door:
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een kanaal: het zenuw- of wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit weefsel onherstelbaar beschadigd is, bijvoorbeeld na een ongeval, of ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.
Door: