Behandeling

EERSTE MONDONDERZOEK
Uw kind kan vanaf ongeveer zes maanden, zodra de eerste melktanden doorkomen, mee naar de tandarts of mondhygiënist. Dit eerste bezoek is er met name op gericht om uw kind vertrouwd te maken met de gehele tandheelkundige omgeving. Daarnaast zal geprobeerd worden de huidige mondsituatie in de kaart te brengen door mondonderzoek en het tellen van de tanden. Klik hier voor meer informatie.

Bij vragen of incidenten kunt u uiteraard eerder contact opnemen om een afspraak te plannen.

Ter preventie van tandheelkundige problemen, waaronder gaatjes en tandvleesontsteking, passen wij de methode Gewoon Gaaf toe van het Ivoren Kruis. Deze methode richt zich op de voeding en het tandenpoetsen bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Begeleiding die gegeven wordt is specifiek afgestemd op uw kind en u als betrokken ouder/verzorger.

De termijn waarop wij u en uw kind graag terugzien wordt in overleg met u bepaald aan de hand van de aanwezige cariësactiviteit.

‘’De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden’’.

TANDENPOETSEN BIJ KINDEREN (doe de test)
Begin direct met het poetsen van de tand(en) zodra het eerste tandje doorkomt. Gebruik hier een zachte tandenborstel met een kleine kop voor. Bij het tandenpoetsen van kinderen dient het hoofd goed gesteund te worden. Ga bijvoorbeeld achter het kind staan of leg een kleiner kind op bed of op de bank. Werk systematisch, volg de tandboog en poets de overgang naar het tandvlees mee.

Het tandenpoetsen door kinderen zelf komt tegemoet aan de behoefte om zelfstandig te zijn. Help en stimuleer ze hierbij. Uiteindelijk zullen zij dit zelf moeten leren.
(na-)Poetsen door ouders/verzorgers blijft wel minimaal eenmaal daags nodig tot de leeftijd van 10 jaar.

GAATJES IN HET MELKGEBIT
Ontstaat er een gaatje, ofwel cariës, in het melkgebit dan behandelen wij deze kindvriendelijk. Dit houdt in dat wij streven naar het beslijpen van beginnende gaatjes, ook wel slicen genoemd. Het slicen maakt de gaatjes toegankelijk voor de tandenborstel. Door deze plekken samen met uw kind zorgvuldig te poetsen met fluoride houdende tandpasta wordt de cariësactiviteit sterk geremd. Voor het slicen is verdoving niet nodig. De acceptatie door uw kind is hierdoor ook groter. Het slicen kan meestal in één zitting gedaan worden. Indien uw kind hier moeite mee heeft, kan dit uiteraard ook in stappen of meerdere zittingen plaatsvinden.

Naast het slicen leert u uw kind hoe de cariësactiviteit gestopt kan worden. Hierdoor kunnen cariësbehandelingen worden voorkomen als het blijvend gebit is doorgebroken. Indien het risico op pijn of ontsteking te groot wordt gaan wij over tot het vullen van de betreffende melkkies.

GAATJES IN HET BLIJVEND GEBIT
Oppervlakkige afwijkingen door cariës worden getracht te voorkomen door meer aandacht voor de zelfzorg. Dreigt er toch een gaatje te ontstaan dan kan vaak nog een sealant worden aangebracht om dit te voorkomen. Mocht er ondanks alle gedane moeite toch een definitief gaatje in het blijvend gebit ontstaan, dan maken wij een tandkleurige vulling.

FLUORIDE BIJ KINDEREN
Fluoride is een natuurlijke stof die zich onder andere in tandpasta kan bevinden. Toepassing van fluoride maakt het gebit minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën, waardoor cariës voorkomen kan worden. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride wordt geadviseerd middels het Basisadvies Fluoride van het Ivoren Kruis (zie: www.ivorenkruis.nl). Onderstaand in het kort de aanbevolen hoeveelheden:

0-1 jaar (vanaf doorbraak 1e tand): Eén keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
2-4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Ook tandpasta waarop ‘kinder’ of junior’ staat kunnen mogelijk gebruikt worden. Let hierbij altijd op de aangegeven leeftijd op de tube. Raadpleeg bij twijfel uw tandarts of mondhygiënist.

Naast het gebruik van fluoride houdende tandpasta kan de tandarts of mondhygiënist op indicatie een fluoridebehandeling adviseren om verdere cariësactiviteit te voorkomen.

Let op: gebruik extra fluoride enkel in overleg met de tandarts of mondhygiënist.

Meer informatie over fluoride vindt u hier.

Afspraak

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met ons receptieteam op 010-4361604.

Kosten

De meest gebruikte codes voor de mondzorg voor kinderen zijn:
C002 €26,75 Periodieke controle
C003 €26,75 Probleemgericht consult
C010 €26,75 Schriftelijke medische anamnese
X10 €19,71 Kleine röntgenfoto
M05 €31,68 Niet-restauratieve behandeling van cariës in het melkgebit

Nota’s van de mondzorg voor uw kind dienen direct na de afspraak afgerekend te worden. Tot 18 jaar worden vrijwel alle behandelingen vergoed door de basisverzekering. Uitzonderingen hierop zijn onder andere orthodontie.
Dit overzicht is slechts een indicatie gezien iedere patiënt een eigen behandeling behoeft, waardoor kosten per patiënt kunnen verschillen. Prijzen zijn volgens de Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), geldend vanaf: 01-01-2024 tot en met 31-12-2024. Meer informatie over kosten kunt u vinden op www.mondzorgkosten.nl.

 

Alle behandelingen onder één dak

Implantaat
Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van gedeeltelijk en volledig onbetande patiënten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan.
Door:
Mondhygiëne
In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond. Dit wordt tandplaque genoemd. Als tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, wordt het tandsteen en kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan.
Door:
Brug
Een brug verbindt gebitselementen over een ontbrekende tand of kies heen, of over meerdere ontbrekende tanden of kiezen en wordt vastgezet op ‘pijlers’. Dit zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.
Door:
Kroon
Door slijtage, ongevallen of tandbederf kan een kies of tand moeten worden vervangen door een kroon. Een kroon is een kapje van porselein dat we over een afgeslepen tand of kies aanbrengen en is bedoeld als duurzame vervanging van de tand of kies.
Door:
Prothese
Is uw bestaande prothese aan vervanging toe? Onze klinisch prothese technici, Jane Simin of Ron van Kooten maken samen met u een prothese van hoogwaardige kwaliteit die geheel afgestemd is op uw wensen.
Door:
Gebitsbeschermers
Tijdens contactsporten en sommige balsporten is het nodig de tanden te beschermen tegen impact. De 'kant en klaar' bitjes die in de winkel te verkrijgen zijn, bieden onvoldoende bescherming vanwege de slechte pasvorm. Belangrijk is een goede aansluiting, strak rondom de tanden en deels over het tandvlees (immers onder het tandvlees liggen de wortels van de tanden), dit zorgt voor een betere bescherming.
Door:
Bleken
Voor het bleken van uw gebit maken wij gebruik van bleeklepels (thuisbleken). Het resultaat van bleken hangt af van de basiskleur van uw tanden.
Door:
Cosmetisch consult
Veel mensen vinden het uiterlijk van hun gebit belangrijk, wij ook. Bij TANDZORG.NL creëren we graag samen met u, uw persoonlijk ideale glimlach op een tandheelkundig verantwoorde manier.
Door:
Spleetje tussen de tanden
Een diasteem (extra ruimte tussen twee of meer tanden) ervaren de meeste mensen als storend tussen de twee voortanden in de bovenkaak.
Door:
Facings
Wilt u een mooi, regelmatig gebit en is een beugel in uw geval geen optie, dan is een facing een goed alternatief. Met een facing kunnen we de vorm of kleur van uw tanden aanpassen.
Door:
Mondzorg voor kinderen
Bij TANDZORG.NL vinden wij het belangrijk uw kind van jongs af aan te begeleiden en om samen met de ouders/verzorgers te streven naar een gezonde kindermond.
Door:
Periodieke controle
Tijdens de periodieke gebitscontrole beoordeelt de tandarts de gezondheid van uw mond.
Door:
Vulling
TANDZORG.NL maakt voor het vullen van gaatjes of het repareren van vullingen in de meeste gevallen gebruik van composiet.
Door:
Sealen
Sealen is een preventieve en pijnloze behandeling voor jong en oud, die de kiezen op die plaatsen afdekt waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes.
Door:
Extractie
Extractie is het officiële woord voor het trekken van tanden of kiezen. Als het technisch en financieel enigszins mogelijk is, richt TANDZORG.NL zich in eerste instantie op het herstel en behoud van uw eigen gebit.
Door:
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een kanaal: het zenuw- of wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit weefsel onherstelbaar beschadigd is, bijvoorbeeld na een ongeval, of ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.
Door: