EERSTE MONDONDERZOEK
Uw kind kan vanaf ongeveer zes maanden, zodra de eerste melktanden doorkomen, mee naar de tandarts of mondhygiënist. Dit eerste bezoek is er met name op gericht om uw kind vertrouwd te maken met de gehele tandheelkundige omgeving. Daarnaast zal geprobeerd worden de huidige mondsituatie in de kaart te brengen door mondonderzoek en het tellen van de tanden. Klik hier voor meer informatie.
Bij vragen of incidenten kunt u uiteraard eerder contact opnemen om een afspraak te plannen.
Ter preventie van tandheelkundige problemen, waaronder gaatjes en tandvleesontsteking, passen wij de methode Gewoon Gaaf toe van het Ivoren Kruis. Deze methode richt zich op de voeding en het tandenpoetsen bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Begeleiding die gegeven wordt is specifiek afgestemd op uw kind en u als betrokken ouder/verzorger.
De termijn waarop wij u en uw kind graag terugzien wordt in overleg met u bepaald aan de hand van de aanwezige cariësactiviteit.
‘’De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden’’.
TANDENPOETSEN BIJ KINDEREN (doe de test)
Begin direct met het poetsen van de tand(en) zodra het eerste tandje doorkomt. Gebruik hier een zachte tandenborstel met een kleine kop voor. Bij het tandenpoetsen van kinderen dient het hoofd goed gesteund te worden. Ga bijvoorbeeld achter het kind staan of leg een kleiner kind op bed of op de bank. Werk systematisch, volg de tandboog en poets de overgang naar het tandvlees mee.
Het tandenpoetsen door kinderen zelf komt tegemoet aan de behoefte om zelfstandig te zijn. Help en stimuleer ze hierbij. Uiteindelijk zullen zij dit zelf moeten leren.
(na-)Poetsen door ouders/verzorgers blijft wel minimaal eenmaal daags nodig tot de leeftijd van 10 jaar.
GAATJES IN HET MELKGEBIT
Ontstaat er een gaatje, ofwel cariës, in het melkgebit dan behandelen wij deze kindvriendelijk. Dit houdt in dat wij streven naar het beslijpen van beginnende gaatjes, ook wel slicen genoemd. Het slicen maakt de gaatjes toegankelijk voor de tandenborstel. Door deze plekken samen met uw kind zorgvuldig te poetsen met fluoride houdende tandpasta wordt de cariësactiviteit sterk geremd. Voor het slicen is verdoving niet nodig. De acceptatie door uw kind is hierdoor ook groter. Het slicen kan meestal in één zitting gedaan worden. Indien uw kind hier moeite mee heeft, kan dit uiteraard ook in stappen of meerdere zittingen plaatsvinden.
Naast het slicen leert u uw kind hoe de cariësactiviteit gestopt kan worden. Hierdoor kunnen cariësbehandelingen worden voorkomen als het blijvend gebit is doorgebroken. Indien het risico op pijn of ontsteking te groot wordt gaan wij over tot het vullen van de betreffende melkkies.
GAATJES IN HET BLIJVEND GEBIT
Oppervlakkige afwijkingen door cariës worden getracht te voorkomen door meer aandacht voor de zelfzorg. Dreigt er toch een gaatje te ontstaan dan kan vaak nog een sealant worden aangebracht om dit te voorkomen. Mocht er ondanks alle gedane moeite toch een definitief gaatje in het blijvend gebit ontstaan, dan maken wij een tandkleurige vulling.
FLUORIDE BIJ KINDEREN
Fluoride is een natuurlijke stof die zich onder andere in tandpasta kan bevinden. Toepassing van fluoride maakt het gebit minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën, waardoor cariës voorkomen kan worden. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride wordt geadviseerd middels het Basisadvies Fluoride van het Ivoren Kruis (zie: www.ivorenkruis.nl). Onderstaand in het kort de aanbevolen hoeveelheden:
0-1 jaar (vanaf doorbraak 1e tand): Eén keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
2-4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. Ook tandpasta waarop ‘kinder’ of junior’ staat kunnen mogelijk gebruikt worden. Let hierbij altijd op de aangegeven leeftijd op de tube. Raadpleeg bij twijfel uw tandarts of mondhygiënist.
Naast het gebruik van fluoride houdende tandpasta kan de tandarts of mondhygiënist op indicatie een fluoridebehandeling adviseren om verdere cariësactiviteit te voorkomen.
Let op: gebruik extra fluoride enkel in overleg met de tandarts of mondhygiënist.
Meer informatie over fluoride vindt u hier.